FÉSZ

NYME - Sopron, Tudományos Központ (NÍVÓ)

Új építés, Generálkivitelezés

A kivitelezés időtartama: 2010. július - 2010. december

A Tudományos Központ fő funkciója a NYME és a benne működő tradicionális Karok - elsősorban az Erdőmérnöki és Faipari - oktatási tárgyainak (erdő, fa, élővilág) élményszerű, interaktív bemutatása, ezen keresztül az egyetem népszerűsítése.
Célja, hogy az egyetem területére érkező vendégeket, diákokat, érdeklődőket megismertesse a botanikus kerttel és az egyetemen folyó kutatómunkával.
 
Az épület a NYME területén, természetvédelmi területen, védett arborétumban új létesítmény csak meglévő épületek helyére - azok bontásával - épülhetett.
Az Egyetem területén a 60-as évekig nyitott uszoda működött. Az uszoda tömör téglafalkerítéssel körülvett nyitott beton medencetér volt. A használaton kívüli uszoda az  utóbbi évek alatt rendkívül rossz, elhanyagolt állapotba került, bontása szükségessé vált. A Tudományos Központ az ennek területén létesült. Az új épület pince, földszint és egy galériaszintből áll.
 
A földszinten előcsarnok-fogadótérbe érkezik a látogató, amely egyben időszaki kiállító-bemutatótér is. Itt kap helyet az információs pult és egy önálló jegyzetárusító helyiség is. Ebből az elosztó térből nyílik a 2 szint belmagasságú galériás kiállítótér, amely több lehetőséget rejt különböző interaktív állomások elhelyezésére, de rendezvények megtartására is. Az előcsarnokot lépcső és lift köti össze a pince-, és galériaszinttel.
A pinceszinten található egy oktató helyiség, egy tároló-szertár – amely vitrines üvegfallal kapcsolódik az előtérhez-,  a kiszolgáló vizesblokk valamint az épületet ellátó  gépészeti tér is. Az épület két szint belmagasságú kettős ragasztott fa vázszerkezetű, üveg homlokzati fallal térelhatárolt.
 
A végzett munka rövid leírása:
  •  A pinceszint monolit vasbetonvázas szerkezet, falak, födémek, oszlopok.
  • A pinceszint, mint fogadószerkezet működik a felette 16 méter széles 7,3 méter magas 6 keretállásos 5,8 méteres raszterben dupla ragasztott fatartós szerkezet elhelyezésére.
  • A faszerkezettel egybeépítve függönyfalként fémvázas hőhídmentes „üvegbura” került kialakításra. Ezen belül monolit galériás kialakítással újabb szint került kiépítésre.
  • Az épületben 1 személylift működik.
  • Az épület fogadóépületként és bemutatóteremként működik a későbbiek folyamán.
  • teljes gépészeti-, villamos-, szakipari kivitelezés a belső részeken
  • tűzjelző rendszer kiépítése
  • az épület teljes friss levegő ellátása és fűtése gépészeti úton történik
  • teljes közmű-, út-, parkoló- kivitelezés, parkosítás kivitelezése tereprendezéssel
 
A létesítmény összes hasznos alapterülete: 1800 m2

 

Hasonló referencia munkáink

NYME -Sopron, Kutató Laboratórium (NÍVÓ)

Új építés, Generálkivitelezés

Budapest, Béres József Általános Iskola Energetikai Korszerűsítése

Épületfelújítás és bővítés, Generálkivitelezés

Sopron, Széchenyi István Gimnázium

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

Sopron, Tóth Antal Általános Iskola EGYMI

Épületfelújítás, Generálkivitelezés