FÉSZ

Dég, Festetics kúria állagmegóvás

Épületfelújítás, generálkivitelezés


A TERVEZETT HELYREÁLLÍTÁS 
A helyreállítás fő célkitűzése az épület állagromlásának megállítása, amíg az épületbe újra funkció költözik, és a karbantartással megakadályozzák a gyors tönkremenetelt, ami mindig a gazdátlanságból adódik. Esetünkben, az épület kiürülése után egy viharkár alkalmával esett le és mozdult ki sok cserép, melyet nem raktak helyre, így az állandó nedvesség utánpótlással megjelentek a faszerkezetben olyan károsítók, is melyek nagyon felgyorsították annak tartószerkezeti tönkremenetelét. Amikor a felülről jövő nedvesség utat kap, onnan a falak teljes leomlása pár szezon alatt bekövetkezik.
Méltó funkció lehetne az épület turisztikai hasznosítása,, mint a Festetics uradalom kapuja a település felől. A település összképére is pozitív hatással lenne, ha az egykori piacterének egyik térfala funkciójával jelezné Dég fő turisztikai látványosságának kiindulópontját. A ház rehabilitálása meglévő értékei megmutatásával, a méltó funkció elhelyezése a mai kor funkcionális követelményeinek kielégítésével egyidejűleg lenne távlatilag a cél, melynek kezdő lépése történne meg a beruházással..
A műemlék épület bizonyos részeinek fedélszékét megtartjuk, míg más helyeken csak fedélszékének koordinátáit tartjuk meg a kedvező, autentikus arányok miatt.
A tetőtér beépítésének lehetővé tétele nem ideális, de általában szükségszerű ilyen épületek esetén.
Az új tetőszerkezettel és új födémmel ellátott épületszárnyak a továbbiakban alkalmasak lesznek a tetőtér beépítésére, egy későbbi beruházás alkalmával, a műemlék kedvező megjelenése is megmaradhat, amennyiben a belső udvar felé nyitnak majd tetősík ablakokat.
A déli és nyugati szárny találkozásánál kialakuló oromfal és fedés széle által bezárt hózúg a tető formájának megváltoztatása nélkül nem számolható fel, ezért egy kis fióktető közbeiktatásával , megfelelő rétegrendi felépítéssel, már meg tudjuk akadályozni a beázást, szétfagyást. 

Hasonló referencia munkáink

Fertőd, Templom

Új építés, Generálkivitelezés

Sopron, Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

Fertőd, Hercegi lakosztály helységeinek felújítási munkái

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

Sopron, NYME Benedek Elek Kar, Kváderes homlokzat

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

Dég, Festetics kúria állagmegóvás

Épületfelújítás, generálkivitelezés