FÉSZ

Budapest, Császár Komjádi uszoda

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

A "FINA 2017. évi Úszó-,Vizilabda-,Műugró-,Műúszó-, és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezéséhez szükséges Császár-Komjádi uszoda felújítására irányuló beruházás" meghirdetett  közbeszerzési pályázatot a FÉSZ Zrt. Épkar Zrt.-vel alkotott közös konzorciuma nyerte el. 

A Császár-Komjádi uszoda együttes felújítása egy korszerű, mai igényeket kielégítő épületegyüttes létrehozását célozza.
Az átalakítások jelentős része nem engedély köteles belső átalakítás, melynek során sem a funkció, sem a létszám nem változik érdemben.
A főbb gépészeti terek valamint a meglévő/megmaradó étterem területét a változtatások nem érintik.

Hasonló módon változatlanul marad a Császár hotel szárnya, csak a jelenlegi úszóiskola földszint öltözőinek helyén került sor szauna világ kialakítására.
Az uszodai öltözők megközelítése a jelenlegi Duna felöli bejárat felől, a sportesemények/rendezvények megközelítése a Komjádi utca felőli meglévő bejáraton történik. A kétféle bejárati előcsarnok egymástól biztonságtechnikai okokból detektívráccsal elválasztható, a két tér határán két irányba működő büfé kerül elhelyezésre. Üvegtetős lefedés épül a kisebbik átrium felett.
 
A pinceszinten önállóan került kialakításra az úszóiskolások öltözői blokkja, mely négy öltözőegységből áll, egyenként 64 db. szekrénnyel. Az öltözőket saját, kétnemű vizesblokk szolgálja ki. A keleti lépcsőmag a cipős „fekete” megközelítést szolgálja, míg a nyugati „fehér” lépcsőház az uszodaterekhez kapcsolja az öltőzőket. Az öltözőből közvetlenül elérhető mind a Császár udvari medence együttese, mind a Komjádi emeleti medencéi. Téli üzemben az udvari fedett tanmedence provizórikus nyaktagon át, fedett módon lesz megközelíthető.
A közönség öltözésére a program szerinti koedukált öltözőblokk szolgál.
A vízilabdázók részére 6 db csapatöltöző biztosított (férfi-női fele/fele arányban). Az öltözőblokk az átriumtól északra, az egykori biliárdterem/rendezvény előcsarnok területén kerültek kialakításra.
 
Az úszók részére az átriumtól délre, az egykori férfiöltöző területén biztosított 4 db. (férfi-női fele/fele arányban) öltöző.
A Komjádi uszodaterébe vezető lépcső közelében lesz az akadálymentes használatot biztosító lift. A lift korrózióvédelme miatt az aknában folyamatos túlnyomást lesz (páralecsapódást megakadályozó kezelt levegővel). Uszoda szinten, a lift előtt 2,0 m belméretű túlnyomásos előtér épül. A liftakna és az előtér túlnyomását az épület épületgépészeti rendszerek biztosítják.
Nyugati nagy átrium-udvart felújítják, a kijutást a nyugati végén biztosítják, így a Komjádi uszoda pihenőtereként szolgál majd.
Császár hotel szárnyának földszintjén az úszóiskolai öltözők helyén szauna világ lesz, mely egyaránt megközelíthető az udvari medencék és a Komjádi uszodatere felől is.
 
Az emeleten a Császár öltözőszárnyának felújítása után edzői öltözők és kiemelt sportolói öltözők kerülnek elhelyezésre terasz kapcsolattal. Sportolói öltözők saját vizesblokkot kapnak, edzők részére közös, nemenkénti vizesblokk létesül.
A Komjádi uszoda emeleti szintjén a felújítás után két közönségnek szolgáló vizesblokk valamint három tornaterem lesz. A teraszokról az udvarra való kijutás a Császár öltözőszárny meglévő két lépcsőjén át lehetséges. A lépcsők jelenleg nyitottak, az átépítés során a lépcsőtornyok meg lesznek magasítva, és zárt térré lesznek átalakítva. A terasz jelentős felületén zöldtetőt létesül.
 
A homlokzaton jellemzően állagmegóvási munkák lesznek. Ezek alól kivételt képeznek a nyílászáró-cserék:
 
– Komjádi uszodatér végfalainak portálcseréje korszerű hőhídmentes alumínium szerkezetekre az eredeti osztásvilág megőrzésével.
– Komjádi földszinti előcsarnoki portálok cseréje korszerű hőhídmentes alumínium szerkezetekre az eredeti osztásvilág megőrzésével.
– Komjádi nyugati belsőudvar körítő homlokzati nyílászáróinak cseréje padlóig futó korszerű hőhídmentes alumínium szerkezetekre.
– Komjádi keleti belsőudvar üveg szerkezetű fedése korszerű hőhídmentes alumínium szerkezettel.
– Komjádi irodaszárny emeleti nyílászáróinak cseréje korszerű hőhídmentes alumínium szerkezetekre az eredeti osztásvilág megőrzésével.
– Császár udvari öltözőszárny ablakainak felújítása, szükségszerű cseréje korszerű fa szerkezetekre az eredeti osztásvilág megőrzésével
 
A meglévő műemlék épület alapterülete az átalakításokat követően szintenkénti bontásban a következő lesz:
 
A pinceszint 423,05 m2 nettó, és egyben hasznos alapterületű lesz.
A földszint 3170,70 m2 nettó, és egyben hasznos alapterületű lesz.
Az 1. emelet 1421,82 m2 nettó, és egyben hasznos alapterületű lesz.
Az uszodatér 3238,60 m2 nettó, és egyben hasznos alapterületű lesz.

A meglévő épület összesen 8113,00 m2 nettó, és egyben hasznos alapterületű lesz.

Hasonló referencia munkáink

Budapest, Császár Komjádi uszoda

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

Sopron, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Sportcsarnok

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

Győr, Uszoda

Új építés, Fővállalkozás

Szombathely, Agora Művelődési és Sportház

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

Sopron, Szent Orsolya Gimnázium, Tornacsarnok

Épületbővítés, Generálkivitelezés

Győr, Multifunkcionális Aréna

Új építés, Fővállalkozás