FÉSZ

Budapest, Császár Komjádi uszoda

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

A "FINA 2017. évi Úszó-,Vizilabda-,Műugró-,Műúszó-, és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezéséhez szükséges Császár-Komjádi uszoda felújítására irányuló beruházás" meghirdetett  közbeszerzési pályázatot a FÉSZ Zrt. Épkar Zrt.-vel alkotott közös konzorciuma nyerte el. 

A Császár-Komjádi uszoda együttes felújítása egy korszerű, mai igényeket kielégítő épületegyüttes létrehozását célozza.
Az átalakítások jelentős része nem engedély köteles belső átalakítás, melynek során sem a funkció, sem a létszám nem változik érdemben.
A főbb gépészeti terek valamint a meglévő/megmaradó étterem területét a változtatások nem érintik.

Hasonló módon változatlanul marad a Császár hotel szárnya, csak a jelenlegi úszóiskola földszint öltözőinek helyén került sor szauna világ kialakítására.
Az uszodai öltözők megközelítése a jelenlegi Duna felöli bejárat felől, a sportesemények/rendezvények megközelítése a Komjádi utca felőli meglévő bejáraton történik. A kétféle bejárati előcsarnok egymástól biztonságtechnikai okokból detektívráccsal elválasztható, a két tér határán két irányba működő büfé kerül elhelyezésre. Üvegtetős lefedés épül a kisebbik átrium felett.
 
A pinceszinten önállóan került kialakításra az úszóiskolások öltözői blokkja, mely négy öltözőegységből áll, egyenként 64 db. szekrénnyel. Az öltözőket saját, kétnemű vizesblokk szolgálja ki. A keleti lépcsőmag a cipős „fekete” megközelítést szolgálja, míg a nyugati „fehér” lépcsőház az uszodaterekhez kapcsolja az öltőzőket. Az öltözőből közvetlenül elérhető mind a Császár udvari medence együttese, mind a Komjádi emeleti medencéi. Téli üzemben az udvari fedett tanmedence provizórikus nyaktagon át, fedett módon lesz megközelíthető.
A közönség öltözésére a program szerinti koedukált öltözőblokk szolgál.
A vízilabdázók részére 6 db csapatöltöző biztosított (férfi-női fele/fele arányban). Az öltözőblokk az átriumtól északra, az egykori biliárdterem/rendezvény előcsarnok területén kerültek kialakításra.
 
Az úszók részére az átriumtól délre, az egykori férfiöltöző területén biztosított 4 db. (férfi-női fele/fele arányban) öltöző.
A Komjádi uszodaterébe vezető lépcső közelében lesz az akadálymentes használatot biztosító lift. A lift korrózióvédelme miatt az aknában folyamatos túlnyomást lesz (páralecsapódást megakadályozó kezelt levegővel). Uszoda szinten, a lift előtt 2,0 m belméretű túlnyomásos előtér épül. A liftakna és az előtér túlnyomását az épület épületgépészeti rendszerek biztosítják.
Nyugati nagy átrium-udvart felújítják, a kijutást a nyugati végén biztosítják, így a Komjádi uszoda pihenőtereként szolgál majd.
Császár hotel szárnyának földszintjén az úszóiskolai öltözők helyén szauna világ lesz, mely egyaránt megközelíthető az udvari medencék és a Komjádi uszodatere felől is.
 
Az emeleten a Császár öltözőszárnyának felújítása után edzői öltözők és kiemelt sportolói öltözők kerülnek elhelyezésre terasz kapcsolattal. Sportolói öltözők saját vizesblokkot kapnak, edzők részére közös, nemenkénti vizesblokk létesül.
A Komjádi uszoda emeleti szintjén a felújítás után két közönségnek szolgáló vizesblokk valamint három tornaterem lesz. A teraszokról az udvarra való kijutás a Császár öltözőszárny meglévő két lépcsőjén át lehetséges. A lépcsők jelenleg nyitottak, az átépítés során a lépcsőtornyok meg lesznek magasítva, és zárt térré lesznek átalakítva. A terasz jelentős felületén zöldtetőt létesül.
 
A homlokzaton jellemzően állagmegóvási munkák lesznek. Ezek alól kivételt képeznek a nyílászáró-cserék:
 
– Komjádi uszodatér végfalainak portálcseréje korszerű hőhídmentes alumínium szerkezetekre az eredeti osztásvilág megőrzésével.
– Komjádi földszinti előcsarnoki portálok cseréje korszerű hőhídmentes alumínium szerkezetekre az eredeti osztásvilág megőrzésével.
– Komjádi nyugati belsőudvar körítő homlokzati nyílászáróinak cseréje padlóig futó korszerű hőhídmentes alumínium szerkezetekre.
– Komjádi keleti belsőudvar üveg szerkezetű fedése korszerű hőhídmentes alumínium szerkezettel.
– Komjádi irodaszárny emeleti nyílászáróinak cseréje korszerű hőhídmentes alumínium szerkezetekre az eredeti osztásvilág megőrzésével.
– Császár udvari öltözőszárny ablakainak felújítása, szükségszerű cseréje korszerű fa szerkezetekre az eredeti osztásvilág megőrzésével
 
A meglévő műemlék épület alapterülete az átalakításokat követően szintenkénti bontásban a következő lesz:
 
A pinceszint 423,05 m2 nettó, és egyben hasznos alapterületű lesz.
A földszint 3170,70 m2 nettó, és egyben hasznos alapterületű lesz.
Az 1. emelet 1421,82 m2 nettó, és egyben hasznos alapterületű lesz.
Az uszodatér 3238,60 m2 nettó, és egyben hasznos alapterületű lesz.

A meglévő épület összesen 8113,00 m2 nettó, és egyben hasznos alapterületű lesz.

Hasonló referencia munkáink

Sopron, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Sportcsarnok

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

Győr, Uszoda

Új építés, Fővállalkozás

Szombathely, Agora Művelődési és Sportház

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

Budapest, Császár Komjádi uszoda

Épületfelújítás, Generálkivitelezés

Győr, Multifunkcionális Aréna

Új építés, Fővállalkozás

Sopron, Szent Orsolya Gimnázium, Tornacsarnok

Épületbővítés, Generálkivitelezés